Dietă fără gluten

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o tulburare a intestinului subțire (deteriorarea intestinului din cauza glutenului) și este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului digestiv, atât la copii cât și la adulți.  

Dietă fără gluten

Simptome boala celiacă

Boala celiacă prezintă numeroase simptome, de la balonare, diaree cronică, urât mirositoare, scaune moi, anemie, pierdere în greutate, schimbări bruște de dispoziție și o concentrare scăzută. Cei mai mulți pacienți, din păcate, au simptome atipice sau slab prezente și prin urmare își trăiesc viața fără să realizeze că au această boală. Prezența anticorpilor gliadina pot fi detectați prin testul rapid de boală celiacă (rezultatul se află în doar câteva minute). 

Tratament boala celiacă

Singurul tratament de succes al bolii celiace este o dietă strictă fără gluten pe tot parcursul vieții. Un pacient cu boală celiacă trebuie să excludă din dieta sa toate produsele alimentare ce conțin gluten (grâu, alac, secară, grâu kjorasan, orz), precum și toate produsele ce conțin aceste cereale în compoziția lor. Astfel inflamația mucoasei intestinului subțire se stabilizează și mucoasa se normalizează. 

Produse fără gluten

Produsele ce nu conțin gluten au menționat acest lucru pe etichetă, iar unele conțin și un simbol cu un spic de grâu tăiat. Aceasta înseamnă că produsul este fabricat în condiții unde contaminarea cu gluten este exclusă, iar fiecare serie este strict controlată pentru a verifica prezența / absența glutenului.
Perutnina Ptuj colaborează cu Organizația Slovenă a Bolilor Celiace și a câștigat dreptul de a folosi simbolul fără gluten pe mai multe produse. Toate produsele comercializate de către Perutnina România NU conțin GLUTEN.